De Joodse bruiloft – een impressie

Op zaterdag 25 januari 2020 ging de Joodse Bruiloft in premiere!
Naast vele genodigden en pers waren ook de kinderen van het bruidspaar aanwezig.

Voor deze voorstelling heeft Lucette van den Berg alle muziek samengesteld. Er zijn er ook twee nieuwe composities van haar te horen.

Acteren, zingen en dansen

Het was een hele nieuwe ervaring voor Lucette om muziek te brengen die dienend was aan het theater stuk. Auke Zeldenrust praat door de muziek heen.  Rabbi Jallo acteert en danst met Rosanna ter Steege. Actrice en zandtekenares Elze van den Akker illustreert en ondersteund het verhaal. Door al dat praten, dansen en tekenen weet je niet meer waar je moet kijken en soms merk je  de muziek geeneens  meer op.  Het stuk begint vrolijk, het is namelijk een bruiloft en dat zullen we weten ook.

Ook Lucette speelt mee in het stuk. Ze speelt onder andere de rol van Judikje die een snoepwinkel heeft bij de put.

Na de bruiloftsviering wordt het verhaal verteld over hoe het bruidspaar heeft kunnen vluchten en het noodlot van de Joodse bevolking in Leeuwarden.

Lucette zingt in het Jiddish en in het Nederlands!

In een geheel nieuwe compositie zingt Lucette het eerste couplet in het Jiddisch om vervolgens de volgende coupletten in het Nederlands te zingen. Tegelijkertijd wordt er een prachtige tekening gemaakt.

Al met al is het een prachtige voorstelling geworden die je gezien moet hebben. Dit is te danken aan de bezielende leiding van Siliva Andringa. De foto’s zijn gemaakt door de scenograaf Udo Thijssen . Hij heeft niet alleen de zaal fantastisch ingericht, maar heeft ook de voormalige Joodse wijk ingericht voor een historische wandeling.

De recensies

Ook de kranten zijn onverdeeld positief over het stuk.

Op 27 januari 2020 schreef de Leeuwarder Courant over de Joodse Bruiloft van  De Jonge Republiek het volgende:

‘Ontroerd mooi, waardig, integer en liefdevol gedaan’.

https://www.lc.nl/cultuur/theater-musical/De-ziel-is-terug-in-de-Joodse-wijk-in-Leeuwarden-met-De-Joodse-Bruiloft-25280570.html

 

Luister ook naar het interview met Andre Boers

https://www.omropfryslan.nl/nieuws/933235-theaterstuk-joodse-bruiloft-premiere-thematiek-nog-steeds-actueel

 

 

Geplaatst in: